Dobrodošli!

CCD Kamere

CCD Kamere po akcijskih cenah.    Različne CCD Kamere

Naša ponudba obsega pester izbor CCD videonadzornih kamer različnih izvedb, dimenzij in proizvajalcev po ugodnih cenah.

Kratica CCD pomeni Charge Coupled Device. To je naprava z svetlobno občutljivim detektorjem, na katerem so v dveh dimenzijah porazdeljeni majhni "pixli" oz. slikovni elementi. Slikovni elementi so lahko razporejeni tudi v več tisoč vrstah in stolpcih.

Ko se svetloba ali katero drugo elektromagnetno sevanje usmeri na CCD površino, se vsak slikovni element odzove na fotone, ki padejo nanj tako, da proizvaja elektrone (notranji fotoefekt).

Električni naboj vsakega slikovnega elementa je odvisen od prejete količine sevanja (od števila vpadnih fotonov). Po ekspoziciji se naboji vsakega slikovnega elementa prenesejo iz detektorja tako, da se ohrani informacija o vpadnih fotonih. Vrednosti signala in pozicije svetlobnih elementov se digitalizirajo in shranijo v računalnik, tako da se kasneje uporabijo za tvorbo slike na računalniškem zaslonu ali za obdelavo.

Svetlost slike je linearno sorazmerna z ekspozicijo. Šum ozadja je posledica odbite svetlobe od molekul in prašnih delcev v atmosferi. Dodatna napaka (šum) je posledica prenosa podatkov iz CCD-ja v računalnik (ojačitev, digitalizacija, shranjevanje). Največji problem pa povzroča termični šum v CCD čipu (elektroni skačejo med svetlobnimi elementi iz valenčnega pasu v prevodni pas). Ta šum, imenovan tudi termični tok, se zelo učinkovito zmanjša s hlajenjem CCD čipa. Cenejše kamere se ponavadi hladijo s termočleni.

Svetlobno občutljiv elektronski detektor so razvili leta 1970 in se sedaj množično uporablja v "zemeljski" in "vesoljski" astronomiji za slikanje, fotometrijo, spektroskopijo, astrometrijo in še na mnogih področjih.

Za CCD-je je značilno, da so občutljivi na širokem območju valovnih dolžin, od modre do skoraj infrardeče. Večina CCD-jev je v primerjavi s površino fotografskega filma relativno majhna in pokriva zato relativno majhno vidno polje. Ima tudi nižjo resolucijo kot fino zrnat fotografski film, je pa CCD detektor veliko bolj občutljiv, zato so ekspozicijski časi veliko krajši (pri klasični fotografiji so potrebne celourne ekspozicije, pri CCD-ju pa za enak efekt zadostuje že nekaj minut). Ravno zaradi tega so CCD-ji primerni za slikanje šibkejših objektov, zorno polje pa ni tak problem, saj ga povečamo s skrajšanjem goriščne razdalje. razdalje.
 

Mreža Seznam

Nastavi padajoče

1-20 od 72

Stran:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Mreža Seznam

Nastavi padajoče

1-20 od 72

Stran:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Stenske nalepke