Dobrodošli!

Kabli Cat.6A UTP

Kabli Cat.6A UTP

Velika izbira računalniških mrežnih UTP PATCH priključnih kablov kategorije Cat.6A za povezavo v računalniško omrežje. Izbirate lahko med kabli različnih proizvajalcev, dolžin, barv ...

Vezava PATCH mrežnega priključnega kabla je prikazana v levem stolpcu. 

PIN RJ45 100base-T4 100base-T4 (CO) PIN RJ45 (CO)
1   TxData 1+ RxData 2+   1
2   TxData 1- RxData 2-   2
3   RxData 2+ TxData 1+   3
4   BI_Data 3+ BI_Data 4+   4
5   BI_Data 3- BI_Data 4-   5
6   RxData 2- TxData 1-   6
7   BI_Data 4+ BI_Data 3+   7
8   BI_Data 4- BI_Data 3-   8

Barve žil pri običajnem kablu gredo po vrsti od leve proti desni, ce je zatič obrnjen stran od nas, takole:
belo-oranžna,
oranžna,
belo-zelena,
modra,
belo-modra,
zelena,
belo-rjava,
rjava.

Pri prekrižanem kablu gre vrstni red na eni strani enako, na drugi pa sta zelena in oranžna parica zamenjani:
bela-zelena,
zelena,
bela-oranžna,
modra,
bela-modra,
oranžna,
bela-rjava,
rjava.

Sukana parica je sestavljena iz dveh izoliranih bakrenih žic, debeline kakšen milimeter, ki sta med seboj prepleteni. Prepleteni sta zato, ker dve vzporedni žici tvorita anteno. S prepletanjem se možnost sprejemanja in oddajanja signalov zmanjša. Poznamo tri osnovne tipe kablov iz sukanih paric: neoklopljena (angl. unshielded twisted pair, UTP), s folijo oviti parčni kabli (angl. foiled twisted pair, FTP) in oklopljena parica (angl. shielded twisted pair, STP).

UTP je najbolj uporabljen tip paričnih kablov in je postal najbolj popularen v lokalnih omrežjih. Najdaljša razdalja, ki jo podpirajo kabli UTP, je približno 100 metrov. Tradicionalni kabel UTP je sestavljen iz dveh izoliranih bakrenih žic. V Severni Ameriki je UTP kabel najbolj uporabljen za telefonske linije in je inštaliran v večini stavb. Pogosto so za računalniška omrežja uporabili kar obstoječe telefonske kable.

Ena izmed možnih težav vseh vrst paričnih kablov je presluh. UTP je zelo občutljiv na presluh. Več kot je zavojev na meter žice, manjša je možnost presluha. Pri kablih FTP in STP z oklopi dodatno zmanjšamo možnost presluha.

Vsako omrežje ima svoje značilne komponente, ki niso združljive z drugimi. Za pravilno delovanje omrežja je potrebna pravilna izbira in namestitev strojne opreme. Za fizično povezavo se uporabljajo parični kabli.

Za fizično priključitev kabla na računalnik in na druge komponente omrežja se uporabljajo konektorji RJ-45, ki imajo osem povezovalnih žic. Današnji računalniki že imajo vtičnice za RJ-45.

Parica med računalnikom in vtičnico ima gibko žico, da jo je mogoče zvijati. Takšen kabel je lahko dolžine največ 5 metrov. Iz vtičnice vodi do priključnega panela inštalacijski kabel, ki ima žice iz trde žice, saj je ni potrebno premeščati. Inštalacijski kabel se lahko položi do dolžine 90 metrov. V priključnem panelu se nato postaja priključi s priključnim kablom (dolžine do 5 metrov) na zvezdišče.
 

Tukaj ni izdelkov, ki bi ustrezali iskanju.

Stenske nalepke