Dobrodošli!

Projektorji

Projektorji - LCD, LED              Različni Projektorji - LCD ali Led

Projektorji za domači kino so v preteklosti veljali za igrače bogatih in slavnih. Hiter tehnološki razvoj je poskrbel, da so se tudi projektorji cenili in so danes bistveno dostopnejši.

Sodobni projektorji niso več okorni, delujejo razmeroma tiho in se brez večjih težav vklopijo v dnevno sobo ter jo spremenijo v pravi domači kino.

Najpomembnejša karakteristika projektorja je podana z njegovo svetilnostjo, ki določa kakovost projekcije v osvetljenih prostorih. Čim večja bo svetilnost, tem večja bo kakovost projekcije in na večje platno jo bo moč projicirati.

Projektorji za domači kino so v tem primeru izjema, saj se uporabljajo v vsaj delno zatemnjenih prostorih, zato dosegajo nižje svetilnosti. Ta t. i. moč projektorja je namensko znižana, saj prevelika svetilnost vpliva na kakovost slike, na barve in kontrast – in to negativno.

Svetilnost boljših projektorjev za domači kino je tako okoli vrednosti 2000 do 2500 lumnov, čeprav za optimalno uporabniško kino izkušnjo zadostuje že moč 800 do 1200 lumnov. To je ravno prav, saj izdelovalci neredko nekoliko pretiravajo s podatkom o svetilnosti.

Prav tako je potrebno dodati, da proizvajalci svetilnost merijo na različnih preglednicah in ne na video vsebinah, saj bi bile v slednjem primeru vrednosti občutno nižje. V tehničnih podatkih objavljene vrednosti o najvišji možni svetilnosti veljajo le na sredini slike in na majhni projicirni razdalji, z večanjem oddaljenosti projektorja od platna oziroma s povečevanjem platna pa se svetilnost zmanjšuje s kvadratom razdalje.

Dodatno se svetilnost v praksi zmanjšuje še z različnimi nastavitvami jakosti žarnice (varčni načini, denimo »eko«, jo dobesedno prepolovijo), zaslonke, temperature barv ...
 

Mreža Seznam

Nastavi padajoče

9 izdelkov

Mreža Seznam

Nastavi padajoče

9 izdelkov

Stenske nalepke